top of page

Desertul copilariei

Actualizată în: 17 dec. 2023


mar nuci negru rosu portocaliu

Desertul copilariei, desertul pe care mi-l facea bunica cu ce avea prin ograda: mere, nuci, unt. O bunatate a copilariei, pe timp de iarna!

De mic copil, am invatat ca lucrurile care aduc cea mai multa bucurie si care dainuie in timp sunt lucrurile simple.

Nu tin minte sa o fi vazut pe bunica pregatind prajituri complicate sau retete care sa dureze o vesnicie. Bineinteles, nu avea nici timp si nici bani pentru a cumpara fel si fel de ingrediente. In schimb, folosea ce avea prin casa, ce muncise ea, cu mainile ei, pe timp de vara.

O astfel de reteta este si cea de mere umplute, caci mere avea din plin, le culegea toamna, le impaturea bine in ziare si in paie si le aseza in beci. Avea si nuci. Pe acestea le pastra in cutii, iar atunci cand avea nevoie il ruga pe bunicul sa le sparga.

Zilele trecute mi-am amintit de acest desert si mi-am spus ca este o idee minunata sa il impart aici, cu voi.

Este foarte simplu de realizat, nu necesita multe ingrediente si nu este nevoie nici de prea mult timp. In total, ai nevoie de aproximativ o ora si de ingredientele de mai jos.

Ce ingrediente ai nevoie:


  • 4 mere medii;

  • 100 g nuci;

  • 45 g zahar;

  • un praf de sare;

  • un praf scortisoara;

  • un praf nucsoara;

  • 50 g unt;

  • 75 ml apa.


Instructiuni:


1. Taie nucile in bucati medii sau exact pe gustul tau. Tine minte ca a gati nu este numai despre reguli, ci este si despre gust, iar gusturile difera.


nuci gri castron negru lumina

2. Peste nuci, adauga zaharul, sarea, condimentele si untul si pune-le pe foc mic, pana ce zaharul si untul s-au topit. Ai grija sa nu se arda!

3. Curata mijlocul merelor, avand grija sa lasi putina pulpa la baza, sa nu curga compozitia atunci cand vei umple merele.


mar rosu galben negru oala

4. Ia nucile de pe foc si umple merele. La final, dupa ce le-ai umplut, adauga cei 75 ml de apa in tava.


mar nuci rosu galben argintiu

5. Se baga tava in cuptor, la 180°C, pentru aproximativ 45 minute, pana ce merele devin moi, iar nucile se rumenesc.

6. Se scoate din cuptor si se poate servi ca atare sau impreuna cu inghetata, sos de caramel sau alte idei care ti se par potrivite.


mar nuci galben portocaliu rosu

Eu prefer sa mananc acest desert ca atare, asa cum mi-l pregatea bunica si mi-l aducea proaspat si rumenit, pe farfuria colorata.


mar nuci rosu negru galben

La final, sa savurezi in voie acest desert, iar daca poti, bucura-ti inima cu lucrurile simple, caci doar asa vei avea mereu chipul odihnit si sufletul tihnit!


Andreea,

sufletul Artisan of Joy

Etichete:

41 afișări0 comentarii

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page