top of page

Ciocolata calda a bunicii


cacao portocala lapte cana stea

M-am trezit de dimineata si am observat cum o patura de nea s-a asternut pe pamant. Ce bucurie pentru copilul interior! Dealuri si dealuri acoperite de omat, ma fac sa visez.

deal zapada iarna crengi cer

Mi-am amintit de prima zapada din copilaria mea. Era ca un cadou pe care il primisem din cer! Nimic nu ma mai putea tine in casa, trebuia sa fiu afara, sa simt zapada si sa ma joc cu ea. La fel se intampla si acum, la fel vreau sa ramana pe veci! Cred ca atata timp cat ne pastram copilaria vie in suflet, nimic nu ne poate dobori!

Astazi, imediat ce am vazut zapada si m-am bucurat de frumusetea ei, mi-am amintit de ciocolata calda a bunicii. Pe atunci nu existau fel si fel de varietati de ciocolata calda deja pregatita, peste care trebuia sa adaugi laptele si atat. Pe atunci, multe se faceau cu mana, mintea si sufletul omului.

Tin minte ca lua bunica lapte de la vaca, il fierbea, iar apoi imi facea ciocolata calda.

Mi-am aprins o lumanare intr-un suport, am adus niste felii de portocala si am inceput sa imi pregatesc o bucata de copilarie.


Ce folosea bunica:

  • 1 cana lapte;

  • 2 lingurite cacao pudra;

  • 1 lingurita miere;

  • 1/4 lingurita scortisoara;

In plus, fata de ingredientele bunicii, eu folosesc si nibs de ciocolata (1 lingurita).


Ce sunt nibs de ciocolata?

Nibs de cacao sunt, de fapt, boabe din fructul arborelui de cacao. Acestia contin o mare cantitate de antioxidanti, care ne ajuta in lupta contra radicalilor liberi, de 4 ori mai multi decat se gasesc in ciocolata neagra. Se obtin prin indepartarea pielitei de pe boabele de cacao, iar apoi prin sfaramarea boabelor. Acest miez al boabelor de cacao reprezinta o importanta sursa de magneziu, fier, mangan, zinc si vitamina C.


Instructiuni de realizare:

  • Se pune laptele la fiert si se lasa pana clocoteste.

  • Intre timp, in cana se adauga pudra de cacao, nibs de ciocolata, mierea si scortisoara.

  • Cand laptele clocoteste, se adauga putin peste amestecatura de mai sus si se amesteca pana se creeaza o pasta.

  • Apoi, adaugati laptele, amestecand continuu.

cana stea portocala borcan mana
  • La final, savurati o cana de ciocolata calda, dar si o portie de sanatate, in voie si in bucurie!

cana portocala stea borcan cacao

Scriind acest articol, am realizat ca aceasta reteta este atat de simpla si m-am intrebat daca merita s-o impart. Dupa cateva discutii cu mine, dar si dubii, mi-am raspuns cu un DA categoric. De ce? Pentru ca viata de odinioara, a oamenilor simpli, viata aceea in care eu cred, implica simplitate, implica banalitate uneori, implica bucuria pentru lucrurile care vin din suflet si care sunt usor de realizat. Asa ca am impartit aceasta reteta cu tine, om drag, si mai presus de aceasta reteta, am impartit bucuria pentru lucrurile simple.


Andreea,

sufletul Artisan of Joy




Etichete:

27 afișări1 comentariu

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page